Ohjelmistoja voi kehittää myös ilman koodin kirjoittamista – tällaisiin projekteihin low-code -ohjelmointi sopii

Pasi Torri ja Antti Heikkinen
25.10.2022

Low-coden ansiosta ohjelmiston käyttäjä pääsee antamaan palautetta jo projektin alkuvaiheessa.

Aika monella meistä on vielä sellainen käsitys, että ohjelmistokehittäminen on koodin kirjoittamista pimeässä kammiossa. Munkkilatinaa, jota tavallinen maallikko ei voi eikä halua ymmärtää.

Low-code -ohjelmointi on kuitenkin tuonut kehittämiseen aivan uusia ulottuvuuksia. Sen avulla voidaan luoda jotain sellaista, mitä käyttäjä eli asiakas pääsee konkreettisesti testaamaan ja käyttämään hyvin nopeasti.

Mitä low-code -ohjelmointi siis on?

- Se on käytännössä ohjelmistokehittämistä alustoilla, joilla kehitystä voi tehdä ilman koodin kirjoittamista, Develoren senior developer Antti Heikkinen sanoo.

Tällainen alusta, maallikkokielellä työkalu, on muun muassa Microsoftin Power Platform, joita Develore ja valtaosa muista ohjelmistokehittäjistä käyttää.

- Se keskustelee tiiviisti Microsoftin muiden tuotteiden kanssa. Voimme rakentaa samaan ekosysteemin helposti lisäominaisuuksia, koska esimerkiksi data kerätään samoista lähteistä.

Low-code -kehittämisessä on yksi arvo ylitse muiden: sen ansiosta voidaan tehdä jo parissa päivässä jotain, minkä asiakas kokee arvokkaaksi.

- Sen avulla saadaan asioita nopeasti testattavaksi ja esimerkiksi sovelluksen käyttäjät pääsevät antamaan palautetta heti varhaisessa vaiheessa. Näissä ei myöskään vaadita mitään raskaita käyttöönottoprosesseja, vaan käyttöliittymä on yleensä yksinkertainen.

Mihin low-code sopii?

Low-code -kehittäminen ei ole mikään Graalin malja, joka sopii kaikkeen. Sille löytyy kuitenkin monia eri sopivia käyttökohteita.

- Low-code on erittäin hyvä pieniin projekteihin, johon ei kannata käyttää liikaa aikaa ja rahaa. Esimerkiksi yksinkertaiset, yhteen asiaan keskittyvät sovellukset oman tiimin käyttöön, vaikkapa usein toistuvien asioiden kyselyyn onnistuvat hyvin, Antti Heikkinen havainnollistaa.

Usein low-code -kehittäminen voi olla hyväksi ison projektin alussa, jos lopullinen visio ja polku siihen ei ole vielä täysin kirkas.

- Sillä voidaan testata kevyesti erilaisia asioita. Usein tästä saadaan sitten lisätietoa ja projekti alkaa kehittyä.

Low-code -kehittäminen ei mene hukkaan, vaikka projekti kasvaisi isommaksi ja se vaatii koodin kirjoittamista.

- Kehitetyt sovellukset voidaan yhdistää hybridimallilla isompaan projektiin.

Mihin low-code ei sovi?

Houkutus low-code -kehittämiseen on sen nopeuden ja pienten kustannusten takia suuri. Se ei kuitenkaan sovi kaikkeen ohjelmistokehittämiseen. Esimerkiksi kuluttajille suunnattuihin verkkokauppoihin se ei välttämättä ole paras ratkaisu.

- Sinne puolelle on jo tarjolla pitkälle vietyjä ohjelmistoja. Low-code -alustoilla voi toki tehdä verkkokaupan laajennuksia talon sisäiseen käyttöön.

Rajaa siihen, mihin low-code sopii ja mihin ei kannata vetää liian jyrkästi. Esimerkiksi suuremmissa ohjelmistokehityshankkeissa low-coden mielekkyys kannattaa arvioida tapauskohtaisesti.

Joissain tapauksissa low-code soveltuu suurempiinkin kehitysprojekteihin. Joskus on mielekkäämpää kehittää ohjelmisto normaalilla prosessilla.

- Low code -sovelluksilla on myös mahdollista ratkaista isosta hankkeesta vain parhaiten soveltuvat osat, eli tehdä sekä että.

Suuremmatkin projektit kannattaa kuitenkin usein aloittaa jollain low-code -työkaluilla.

- Sen avulla pääsemme nopeammin kokeilemaan, että mikä toimii ja mikä ei ja käyttäjät pääsevät sanomaan sanansa helpommin jo projektin alkuvaiheessa.

Mikä ohjelmistokehittämisen tapa sopisi teille parhaiten?

Low-code -kehittäminen on hyvä tapa tehdä esimerkiksi tiimille sovellus siitä, mihin ruokapaikkaan tällä viikolla halutaan mennä. Se voi helpottaa työarkea nopeasti ja edullisesti.

Se on myös hyvä työkalu saada kaikki käyttäjät sitoutettua kehittämiseen. Käyttäjien ei tarvitse osata koodata antaakseen palautetta.

- Asiakkaamme ovatkin kiitelleet, että tämän ansioista ohjelmistokehittämisessä on hyvä yhdessä tekemisen meininki, kun palautetta kerätään ja sovellusta kehitetään matalalla kynnyksellä.

Minkälainen ohjelmistokehittämisen malli teille sopisi?

Ota yhteyttä täältä, niin sovitaan tapaaminen, jossa voidaan yhdessä miettiä teille paras tapa lähteä tekemään ohjelmistokehitystä!

Low-coden edut

  • Konkretiaa nopeasti jopa parissa päivässä.
  • Edullinen
  • Helppo testata asioita.
  • Voidaan yhdistää laajempiin kokonaisuuksiin.

Mihin ei kannata käyttää

  • Kuluttajille tehtyihin sovelluksiin.
  • Runsaasti businesslogiikkaa sisältävien ohjelmistojen kehitykseen, jolloin perinteinen koodaaminen on yleensä helpompi tapa.
Lue lisää Power Platformista täältä:
https://powerplatform.microsoft.com/fi-fi/